pátek 26. prosince 2014

Mohou být plyšové hračky nebezpečné? 

Maxi velký plyšový tygr
Velký plyšový tygr
Plyšové hračky si necháváme vyrábět již od roku 1986. Většina plyšáků je vyrobena v Číně a Indonésii. Věřím, že někdo z Vás řekne. Néé tyto hračky nechceme. Chápu Vaší reakci. Také bych se bál tyto plyšové hračky dát dětem. Jenže i v Číně jsou vyjímky. A já jsem se rozhodl je vypátrat. Vybrat kvalitní firmu, která umí ušít nezávadné hračky chvilku trvalo, ale nakonec se to podařilo. Našel jsem rovnou dvě firmy na výrobu hraček. Jedna je z Hong Kongu a druhá ze Šanghaie. Tyto firmy měly opravdu hračky kvalitní. Ale já šel ještě dál. Vybrané hračky z těchto továren jsem si dovezl do ČR. a nechal pořádně prověřit v laboratoři, zda neobsahují škodliviny. Číňané mě ujišťovali, že mají vše v pořádku, ale tohle není sranda a vyplatí se to zkontrolovat.

Výsledek první atestace z Číny

Dopadlo to zajímavě. Všechny hračky prošly a výsledky testů se shodovaly s čínským atestem. Díky tomu jsem získal české atesty na dovoz hraček z Číny.

Vyrobené hračky

Měkoučký plyšoví medvídek velký
Měkoučký plyšový medvěd
Ležící plyšový leopard
Plyšový leopard


Každá hračka je nebezpečná!

Všechny plyšové hračky, ale i gumové a plastové jsou částečně jedovaté. Nezapomínejme, že základem pro výrobu materiálů je vždy ropa. Jak známo ropa, neboli nafta je rakovinotvorná. Proto maminkám doporučuji se vyvarovat hraček, které nejsou vůbec atestované a riziko kontaminace hračkou a plyšákem je vysoké. U atestované plyšové hračky je jedovatost o dost menší a musí vyhovovat nastaveným hranicím pro minimální jedovatost. Proto je také na všech hračkách uvedeno od 3let. Toto varování má smysl v to, že děti do 3let hračky většinou cucají a tím se jim uvolňují nebezpečné látky do těla. Druhou věcí je zadušení dítěte dlouhou plyší od plyšového pejska. Někdy je možné i spolknutí nebo zadušení očíčkem, které je nekvalitně přišito.

A co hračky dřevěné?  

Dřevěné hračky jsou z přírody, která je vždy zdravá. Pokud ji člověk něčím nenarušuje. Hračky ze dřeva byly vyráběny od nepaměti na rozdíl od těch plyšových. Děti měli vyřezanou dřevěnou káču, nebo autíčko. Ale jak se vše modernizuje a zrychluje, nic dlouho nevydrží. To je základ celého obchodu. Proto si dřevěnou hračku pečlivě vybírejte. Je totiž možné, že byla výrobcem něčím napuštěna nebo bylo použito nekvalitní lepidlo na přilnutí dřevěných částí hraček.

Gumové hračky

Veškeré gumové hračky jsou vyráběny z ropy. Je to podobné jak u hraček plyšových. Jak už víme vše z ropy je jedovaté, karcinogení a vyvolává mnoho vážných zdravotních problémů. Je dokázáno, že všechny plastové předměty mohou vyvolat rakovinu a podobné závažné nemoci. Jak se tomu však v dnešní době vyvarovat? Snažte se tyto plastové věci co nejméně používat k jídlu a pití..

Žádné komentáře:

Okomentovat